eSafety Label

eSafety Label

https://www.esafetylabel.eu/home

25.01.2023 95

Çevrimiçi Güvenlik Nedir?

e-Güvenlik, internet güvenliği veya çevrimiçi güvenlik, bu portalda en yaygın olarak bulacağınız terimlerdir ve birçok şekilde tanımlanabilirler. Wikipedia'ya göre çevrimiçi güvenlik,İnternet kullanımıyla ilişkili özel bilgilere ve mülkiyete yönelik güvenlik risklerine karşı kullanıcının kişisel güvenliğini en üst düzeye çıkarma bilgisi ve genel olarak bilgisayar suçlarına karşı kendini koruma.

Eğitimin teknolojiye ve çevrimiçi araçlara giderek daha fazla bağımlı hale geldiği bir dünyada, okulların öğrencilerin ve personelin internetten en iyi şekilde yararlanırken risklerden uzak kalabileceği bir çevrimiçi ortam sağlaması önemlidir.

Bunu nasıl yapabilirsin?

eSafety Label'da, okulların öğrenciler, ebeveynler ve personel için çevrimiçi güvenliğin tüm yönlerini ele almasına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. eSafety Label akreditasyon süreci sayesinde, okulunuzu bir dizi kritere göre değerlendirerek güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebilir ve çevrimiçi güvenliğin daha fazla geliştirilmesi gereken yönlerini vurgulayabilirsiniz. eGüvenlik Etiketi yaklaşımı, çevrimiçi güvenliğin üç farklı alanını ele alır: altyapı, politika ve uygulama.

altyapı

İnternet, çok çeşitli faydalar ve fırsatlar sunar, ancak aynı zamanda riskler de sunar. Olumlu içeriğin yanı sıra, okulların çocukları ve gençleri koruması gereken daha zorlu ve sorunlu alanlar var. Filtreleme ve izleme, okulların bunu yapmak için uygulayabilecekleri iki yöntemdir, ancak elbette kısmi bir çözümdür: eğitim de çok önemlidir.

Bu alandaki bazı değerlendirme kriterleri örnekleri:

  • Okul ağı güvenli mi?
  • Akredite bir internet servis sağlayıcısı kullanıyor musunuz?
  • Bir filtreleme/izleme ürünü kullanıyor musunuz?

Politika

Günümüzde okulların her şey için politikaları vardır, ancak bu politikalar yalnızca bir okulda veya kuruluşta olup bitenleri gerçekten yansıtıyorsa etkilidir. Bir şeylerin değiştiğini ve politikaların düzenli olarak gözden geçirilmesi gerektiğini kabul etmek de önemlidir - bu özellikle çevrimiçi güvenliği ele alırken geçerlidir. Tüm paydaşlar (öğrenciler, personel ve veliler), eğer etkili olacaklarsa ve öğrenciler ve personel için güvenli bir ortamın yaratılmasına ve sürdürülmesine gerçekten yardımcı olacaklarsa, bu tür politikaların oluşturulmasına ve güncellenmesine dahil edilmelidir.

Bu alandaki bazı değerlendirme kriterleri örnekleri:

  • Okulun bir dizi sağlam politikası ve uygulaması var mı?
  • Kabul edilebilir bir kullanım politikanız (AUP) var mı? Herkes farkında mı?
  • Zorbalıkla mücadele politikanız siber zorbalığa atıflar içeriyor mu?
  • Mevcut politikayı ihlal etmek için etkili yaptırımlar var mı?
  • E-güvenlik koordinatörü atadınız mı?

Pratik

Dünyanın en iyi filtrelemesi bile çocukları ve gençleri internete girdiklerinde korumaya yetmiyor. Örneğin, YouTube'a her dakika yüzlerce saatlik video yükleniyor, bu nedenle filtreleme ve izlemenin yanı sıra eğitim de gerekiyor.

Bir şeyler ters gittiğinde, öğrenciler ne yapacaklarını biliyorlar mı? Bir şeyi nasıl rapor edeceklerinin farkındalar mı – sadece bir öğretmene veya aileye değil, aynı zamanda kullandıkları sitenin sahibine de?

Eğitim çok önemlidir ve yaşa uygun, ilerici ve müfredata entegre edilmelidir. Çevrimiçi güvenlik, bir cıvata olarak görülemez. Tek seferlik bir toplantı veya "çevrimiçi güvenlik günü" olarak etkili bir şekilde öğretilemez.

Bu alandaki bazı değerlendirme kriterleri örnekleri:

  • Çocuklar e-güvenlik eğitimi alıyor mu - nerede, nasıl?
  • Destek personeli de dahil olmak üzere personel eğitimli mi?
  • Okulda tek bir irtibat noktanız var mı?
  • Liderlik ekibi ve okul yöneticileri e-güvenlik konusunda yeterli farkındalığa sahip mi?

Pratik Malzemeler 

eSafety Label, okullarda e-Güvenliği ele almaya yardımcı olmak için düzenli olarak yeni e- Güvenlik Şampiyonu Materyalleri yayınlar . En son çıktı olan eSafety Label Privacy Tip Guide , eSafety Label ve Liberty Global tarafından eTwinning öğretmenleri ile işbirliği içinde geliştirilmiştir. Bu pratik kılavuz, öğrencilerin ve okuldaki diğer kişilerin verilerinin toplanması ve yönetilmesi ile ilgili en iyi uygulamalar hakkında tavsiye ve önerilerin yanı sıra üçüncü taraf ürün ve hizmetlerini kullanırken dikkate alınması gereken sorular sunar.

Daha spesifik olarak, Kılavuz aşağıdaki konuları kapsar:

  • kişisel verilerin toplanması
  • başkalarının kişisel verilerini paylaşmak
  • verileri yedekleme
  • uzaktan çalışma ve öğrenme
  • okul cihazlarını ve hesaplarını koruma
  • kişisel verilerimi ve hesaplarımı korumak
  • veri gizliliği ve güvenliğini öğretmek
  • farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları teşvik etmek

Bir öğretmen olarak siz ve okulunuz, okul topluluğundaki herkesin (öğrenciler, personel ve veliler/bakıcılar dahil) okul çalışmalarının bir parçası olarak toplanan ve işlenen kişisel verilerini koruma sorumluluğuna da sahipsiniz.

Bu Gizlilik İpucu Kılavuzunu kullanın ve eğitim uygulamalarınızda uygulamaya başlayın!

Kaynak: https://www.esafetylabel.eu/home